Aportul crescut de micronutrienti antioxidanti, mai ales de vitamina C, poate reduce riscurile de pierdere al cartilajului si de progresie a bolii la persoanele cu osteoartrita. Daunele cumulative din tesuturi, mediate de catre speciile reactive ale oxigenului (radicalii liberi), reprezinta calea catre multe schimbari degenerative asociate cu imbatranirea. Participantii din acest studiu au fost evaluati din punct de vedere radiologic si alimentar. 600 de participanti au avut o evaluare completa. S-a ajuns la concluzia ca riscul de artroza a fost de 3 ori mai mic la cei care au avut un aport mai mare de vitamina C si acesta a fost asociat si cu viteza de pierdere a cartilajului. De asemenea, persoanele care au consumat mai multa vitamina C au avut si un risc mai mic de a avea dureri la genunchi. O reducere a progresiei artrozei a fost observata si la cei care consuma mai multa vitamina E si betacaroten. REFERINTA:
Arthritis Rheum. 1996 Apr;39(4):648-56. Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee osteoarthritis? McAlindon TE1, Jacques P, Zhang Y, Hannan MT, Aliabadi P, Weissman B, Rush D, Levy D, Felson DT. Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica in care exista o proliferare crescuta a keratinocitelor. Interesant este ca, atat psoriazisul cat si bolile cardiovasculare au in comun mecanisme similare cum a fi disfunctia celulelor endoteliale a vaselor de sange (mai precis disfunctii ale stratului intern al vaselor de sange), stresul oxidativ si sindromul metabolic. Vitamina D este un hormon care modeleaza functia imunitara si care are abilitatea sa reduca proliferarea celulara in prosiazis. Au fost analizate 43 de cazuri de psoriazis si 43 de persoane sanatoase la care li s-au masurat nivelul seric de vitamina D, proteina C reactiva si albumina modificata de ischemie. Rezultatele au indicat faptul ca, in psoriazis, exista o asociere intre nivelul seric semnificativ scazut al vitaminei D, inflamatia sistemica si stresul oxidativ, mai ales la cazurile care prezinta o severitate mare a psoriazisului. De aceea, in psoriazis, suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce inflamatia sistemica si stresul oxidativ si de asemenea, ar ajuta la intarzierea patogenezei bolilor asociate psoriazisului. REFERINTA:
Br J Biomed Sci. 2015;72(2):56-60. 25-hydroxy vitamin D and ischaemia-modified albumin levels in psoriasis and their association with disease severity. Chandrashekar L, Kumarit GR, Rajappa M, Revathy G, Munisamy M, Thappa DM. Suplimentarea cu acid folic poate duce la o imbunatatire subiectiva a bufeurilor de calduri datorita scaderii activitatii noradrenergice centrale crescute. REFERINTA:
Gynecol Endocrinol. 2010 Sep;26(9):658-62. doi: 10.3109/09513591003686288. Folic acid supplementation may cure hot flushes in postmenopausal women: a prospective cohort study. Gaweesh SS1, Abdel-Gawad MM, Nagaty AM, Ewies AA. Un consum mai mare de acizi grasi Omega 3 din peste a fost asociat cu o incidenta mai mica a bolii coronariene si a mortalitatii din randul femeilor diabetice. REFERINTA:
Circulation. 2003 Apr 15;107(14):1852-7. Epub 2003 Mar 31. Fish and long-chain omega-3 fatty acid intake and risk of coronary heart disease and total mortality in diabetic women. Hu FB1, Cho E, Rexrode KM, Albert CM, Manson JE. Suplimentarea cu micronutrimente pe termen lung poate ameliora volumul ventriculului stang, puterea lui de a impinge sangele in aorta (fractie de ejectie) si calitatea vietii pacientilor cu insuficienta cardiaca datorata disfunctionarii ventriculului stang al inimii. REFERINTA:
Eur Heart J. 2005 Nov;26(21):2238-44. Epub 2005 Aug 4. The effect of micronutrient supplementation on quality-of-life and left ventricular function in elderly patients with chronic heart failure. Witte KK1, Nikitin NP, Parker AC, von Haehling S, Volk HD, Anker SD, Clark AL, Cleland JG. O noua cercetare arata ca suplimentarea zilnica cu multivitamine pe termen lung scade semnificativ riscul legat de dezvoltare cataractei legate de avansarea in varsta la barbati. REFERINTA:
Ophthalmology. 2014 Feb;121(2):525-34. doi: 10.1016/j.ophtha.2013.09.038. Epub 2013 Nov 20. Effects of multivitamin supplement on cataract and age-related macular degeneration in a randomized trial of male physicians. Christen WG1, Glynn RJ2, Manson JE3, MacFadyen J4, Bubes V4, Schvartz M4, Buring JE5, Sesso HD6, Gaziano JM7. Dupa 40 de zile de suplimentare cu coenzima Q10 (300 mg/zi) s-a evidentiat o ameliorare clinica importanta care a constat in reducerea durerii, a oboselii si a istovirii matinale. Aceste rezultate conduc la ipoteza ca coenzima Q10 are un potential efect terapeutic in fibromialgie si indica noi potentiale tinte moleculare pentru terapia acestei boli. Fibromialgia este o tulburare complexa care afecteaza pana la 5% din populatia generala la nivel mondial. Este dificil de a identifica mecanismele sale fiziopatologice, iar terapia medicamentoasa curenta demonstreaza o eficacitate limitata. Atat disfunctia mitocondriala cat si deficitul de coenzima Q10 (CoQ10) au fost implicate in fiziopatologia fibromialgiei.
O imbunatatire clinica importanta a fost evidenta dupa administrarea a 300 mg/zi de CoQ10 comparativ cu tratamentul placebo. S-a aratat o reducere a indicelui FIQ , precum si o reducere mai proeminenta a durerii , a epuizarii si a oboselii matinale. Mai mult, s-a observat o reducere importanta in scala vizuala de durere si o reducere a punctelor dureroase, precum si o recuperare mai buna din starea de inflamatie, a enzimelor antioxidante, a biogenezei mitocondriale, etc. Aceste rezultate conduc la ipoteza ca CoQ10 are un efect terapeutic potential in cadrul fibromialgiei sii indica noi tinte moleculare potentiale pentru terapia acestei boli. REFERINTA: Antioxid Redox Signal. 2013 Oct 20;19(12):1356-61. doi: 10.1089/ars.2013.5260. Epub 2013 Apr 6. Can coenzyme q10 improve clinical and molecular parameters in fibromyalgia? Cordero MD1, Alcocer-Gómez E, de Miguel M, Culic O, Carrión AM, Alvarez-Suarez JM, Bullón P, Battino M, Fernández-Rodríguez A, Sánchez-Alcazar JA. Probioticele pot fi administrate pentru prevenirea sau tratamentul unor afectiuni , cum ar fi malabsorbtia de lactoza, diaree acuta, sindromul de colon iritabil, enterocolita necrozanta si forme usoare ale bolilor inflamatorii intestinale. Ingestia de probiotice este recomandata ca si o metoda preventiva pentru a mentine echilibrul florei intestinale si pentru a ameliora starea de bine.
Pe parcursul vietii fiecaruia dintre noi, compozitia florei microbiene intestinale poate fi modificata de stilul de viata, dieta, utilizarea antibioticelor, perioadele de stres si poate conduce catre boli acute si cronice. De aceea, probioticele pot fi administrate pentru prevenirea sau tratamentul unor afectiuni , cum ar fi malabsorbtia de lactoza, diaree acuta, sindromul de colon iritabil, enterocolita necrozanta si forme usoare ale bolilor inflamatorii intestinale. Acest studiu a fost realizat cu ajutorul anumitor tulpini bacteriene de probiotice cum ar fi Lactobacillus plantarum PBS067, Lactobacillus rhamnosus PBS070 si Bifidobacterium animalis subsp. lactis PBSO75. REFERINTA: Appl Microbiol Biotechnol. 2015 Jul;99(13):5613-26. doi: 10.1007/s00253-015-6482-8. Epub 2015 Mar 7. Evaluation of the probiotic properties of new Lactobacillus and Bifidobacterium strains and their in vitro effect. Presti I1, D'Orazio G, Labra M, La Ferla B, Mezzasalma V, Bizzaro G, Giardina S, Michelotti A, Tursi F, Vassallo M, Di Gennaro P. Acest studiu a fost realizat pe soareci albi din Noua Zeelanda la care li s-a administrat timp de 8 saptamani o dieta aterogenica care sa le provoce hipercolesterolemia. Tratamentul cu antioxidanti a fost intravenos prin injectii cu betacaroten care au fost efectuate de 2 ori pe saptamana sau tratament oral cu vitamina E sau ambele. Tratamentul intravenos cu betacaroten a scazut in mod semnificativ nivelul de colesterol total si cel al LDL-ului, a diminuat aria leziunilor aterosclerotice toracice si a grosimii partii interne a arterelor, dar nu a avut efect asupra oxidarii LDL-ului. Tratamentul cu vitamina E (alfa-tocoferol) a scazut susceptibilitatea LDL-ului la oxidare, a diminuat aria leziunilor aortice si a grosimii stratului intern al arterelor, dar nu a avut efect asupra nivelului de colesterol plasmatic. In schimb, combinarea a celor doua tipuri de antioxidanti, betacarotenul si vitamina E, a scazut in mod semnificativ nivelul de colesterol total si al LDL-ului, susceptibilitatea LDL de a se oxida, precum si grosimea peretelui intern al arterei aorte si toracice. Aceste efecte impreuna nu au fost vazute atunci cand cei doi antioxidanti au fost administrati separat. Aceste rezultate sugereaza ca soarecii pot beneficia de efectele antihipercolesterolemiante ale betacarotenului si ale vitaminei E datorita diminuarii dezvoltarii leziunilor de ateroscleroza. Int J Vitam Nutr Res. 1997;67(3):155-63.
beta-Carotene and alpha-tocopherol inhibit the development of atherosclerotic lesions in hypercholesterolemic rabbits. Sun J1, Giraud DW, Moxley RA, Driskell JA. |
This section will not be visible in live published website. Below are your current settings (click inside this section to edit the settings): Current Number Of Columns are = 3 Expand Posts Area = 1 Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results AVIZ IMPORTANT:
Acest website trebuie utilizat doar in scopul obtinerii de informatii pentru intelegerea cat mai buna a starii dvs. de sanatate. Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul acestui site trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. Site-ul nostru nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Arhive
Juillet 2024
|