Pe baza datelor actuale, se sugereaza ca dozele orale de acid folic (800 micrograme/zi) si de vitamina B12 (1 mg/zi), ar trebui sa fie testate pentru imbunatatirea rezultatelor terapiei contra depresiei. Acest studiu a revizat ceea ce s-a demonstrat cu privire la faptul ca in depresia majora, nivelele de folat si de vitamina B12 sunt scazute.
Mai mult decat atat, exista o asociere intre nivelele scazute ale acestor doua vitamine si populatia in general. In plus, nivelele scazute de folat si de B12 au fost gasite si la pacientii tratati cu litiu pentru modificari psihice. A fost de asemenea gasita o legatura intre depresie si un nivel scazut de acid folic la pacientii alcoolici. Nivelul scazut de folat este asociat cu un raspuns slab la tratamentul cu antidepresoare, iar suplimentarea cu acid folic a demonstrat ca imbunatateste acest raspuns. Un studiu recent a sugerat ca un nivel ridicat de vitamina b12 poate fi asociat cu un mai bun raspuns la tratamentul antidepresor. Vitamina B12 si acidul folic sunt factori determinanti pentru buna functionare neuronala. De aceea, pe baza datelor actuale, se sugereaza ca dozele orale de acid folic (800 micrograme/zi) si de vitamina B12 (1 mg/zi), ar trebui sa fie testate pentru imbunatatirea rezultatelor terapiei contra depresiei. REFERINTA: J Psychopharmacol. 2005 Jan;19(1):59-65. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. Coppen A1, Bolander-Gouaille C. Exista o scadere plasmatica semnificativa de vitamina E, beta - caroten si vitamina A in poliartrita reumatoida. Va prezentam un studiu clinic care are ca scop sa compare nivelul plasmatic al vitaminelor, in special al vitaminei E, A si a beta-carotenului. Studiul a fost realizat cu sprijinul a 15 pacienti suferinzi de poliartrita reumatoida care au fost comparati cu un grup de indivizi sanatosi. A fost depistata o scadere semnificativa a nivelului plasmatic al vitaminelor mentionate mai sus: (vitamina E 30.4 +/- 4.9 VS 43.6 +/- 8.2 micrograme/ml, beta-caroten 0.73 +/- 0.26 VS 1.02 +/- 0.22 micrograme/ml si vitamina A 0.22 +/- 0.07 VS 0.46 +/- 0.15 micrograme/ml, P < 0.01 patienti bolnavi VS sanatosi). REFERINTA:
Harefuah. 2002 Feb;141(2):148-50, 223. [Plasma anti-oxidants and rheumatoid arthritis]. [Article in Hebrew] Kacsur C1, Mader R, Ben-Amotz A, Levy Y. Pacientii cu fibromialgie cu un nivel de vitamina D (25-OH D) ≤20 ng/ml sunt mai susceptibili de a avea tulburari ale memoriei de scurta durata, tulburari afective si de somn, sindromul picioarelor nelinistite si palpitatii. Studiul a confirmat prevalenta ridicata a hipovitaminozei D in randul pacientilor cu sindrom de fibromialgie primar. Pacientii cu fibromialgie au mobilitatea redusa si unul dintre rezultatele acestei incapacitati este si faptul ca sunt mai putin expusi la soare, deci automat au un risc mai mare de oesteoporoza. Bazat pe toate aceste rezultate, un program de nutritie adoptat devreme, bogat in calciu si vitamina D, protocoale de exercitii si tratament medical trebuie sa fie luate in considerare la pacientii fibromialgici pentru prevenirea si dezvoltarea osteoporozei. REFERINTA:
Rheumatol Int. 2013 Jan;33(1):185-92. doi: 10.1007/s00296-012-2361-0. Epub 2012 Feb 4. Serum vitamin D level and bone mineral density in premenopausal Egyptian women with fibromyalgia. Olama SM1, Senna MK, Elarman MM, Elhawary G. Femeie cu tiroidita cronica Hashimoto au avut cele mai scazute niveluri serice de vitamina D. Relatia dintre vitamina D si bolile autoimune este investigata de mult timpin ceea ce priveste rolurile acestui hormon (vitamina D) in echilibrarea sistemului imunitar. In acest studiu au fost inclusi 180 de pacienti ''echilibrati'' din punct de vedere al hormonilor tiroidieni dar care au tiroidita Hashimoto si care utilizeaza hormoni tiroidieni, 180 de pacienti nou diagnosticati cu aceasta boala si 180 de indivizi sanatosi. Toti cei 540 de oameni au fost examinati din punct de vedere ecografic, al nivelului de vitamina D, a concentratiei anticorpilor antitiroidieni, etc. Pacientii din grupul care deja consuma hormoni tiroidieni au avut cel mai scazut nivel de vitamina D. Nivelul de vitamina D a fost direct corelat cu volumul tiroidian . Cele mai scazute nivele le-au inregistrat femeile cu tiroidita Hashimoto, ira cele mai ridicate au fost gasite la indivizii sanatosi de sex masculin. A fost astfel demonstrat ca nivelul seric de vitamina D este scazut semnificativ la pacientii cu tiroidita Hashimoto si ca este direct proportional cu durata bolii, volumul tiroidei si nivelul de anticorpi. Aceste concluzii ar putea sugera rolul potential al nivelului de vitamina D in boala Hashimoto precum si in progresia ei catre hipotiroidie. REFERINTA:
Endocr Pract.2013 May-Jun;19(3):479-84. doi: 10.4158/EP12376.OR.The association between severity of vitamin D deficiency and Hashimoto's thyroiditis. Bozkurt NC1, Karbek B, Ucan B, Sahin M, Cakal E, Ozbek M, Delibasi T. Adaugarea unui antioxidant, cum ar fi acidul ascorbic (vitamina C), pe langa tratamentul poliartritei reumatoide poate fi de mare valoare. Radicalii liberi (toxinele interne si externe) creaza in interiorul corpului nostru specii reactive de oxigen si de nitrogen (azot) si care contribuie la actiunea distrugatoare si proliferativa a inflamatiei mucoasei sinoviale (articulatiei) in cadrul poliartritei reumatoide.
Au fost studiati 42 de pacienti si 40 de indivizi sanatosi din Arabia Saudita. S-au efectuat probe de sange. A fost adaugat 1 gram de acid ascorbic (vitamina C) la tratamentul zilnic medicamentos al poliartritei, timp de 2 luni si pacientii au fost reevaluati. Acesta este primul studiu in care se arata legatura extraordinar de stransa dintre speciile reactive de oxigen si markerii biochimici din poliartrita reumatoida. Foarte interesant a fost faptul ca, adaugarea acidului ascorbic (vitamina C) a redus nivelele de specii reactive de oxigen si nitrogen la pacientii cu poliartrita reumatoida. Vitamina C la 1 gram pe zi, poate fi de mare valoare in tratamentul poliartritei reumatoide. REFERINTA: Free Radic Biol Med. 2016 Aug;97:285-91. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.06.020. Epub 2016 Jun 21. Reactive oxygen and nitrogen species in patients with rheumatoid arthritis as potential biomarkers for disease activity and the role of antioxidants. Khojah HM1, Ahmed S2, Abdel-Rahman MS3, Hamza AB4. Studiile au demonstrat o scadere semnificativa a nivelului seric de vitamina E la pacientii suferinzi de psoriazis. Psoriazisul este o boala de piele destul de des intalnita, care se caracterizeaza printr-o proliferare (multiplicare) a celulelor din epiderm si o inflamatie a dermului. In acest studiu, au fost solicitati 90 de pacienti diagnosticati cu psoriazis si 90 de indivizi sanatosi. Au fost efectuate probe de sange la ambele grupuri. Stresul oxidativ din corp se dezvolta datorita modificarii echilibrului intre oxidanti si antioxidanti. Rezultatele au aratat ca la pacientii cu psoriazis, nivelul seric de vitamina E este scazut semnificativ si ca bazat pe alte analize de sange, exista posibilitatea ca stresul oxidativ sa fie prezent ca si cauza a acestei boli. REFERINTA:
J Clin Diagn Res. 2014 Nov;8(11):CC14-6. doi: 10.7860/JCDR/2014/10912.5085. Epub 2014 Nov 20. The serum levels of malondialdehyde, vitamin e and erythrocyte catalase activity in psoriasis patients. Pujari VM1, Ireddy S2, Itagi I3, Kumar H S4. Vitamina A a imbunatatit scorul functional total la pacientii cu scleroza in placi recurent-remisiva. Multe studii au aratat ca derivatii activi ai vitaminei A pot suprima formarea patogenica a celulelor T in caz de scleroza in placi. Un numar de 101 pacienti cu crize de scleroza in placi remisivo-repetitive au fost inrolati timp de 1 an de zile in acest studiu. Grupul tratat a primit 25 000 UI/zi de retinil-palmitat timp de 6 luni, urmat de o doza de 10 000 UI/zi de retinil palmitat timp de 6 luni. Anumiti indici de masurare a evolutiei sclerosei in placi au fost inregistrati la inceputul si la sfarsitul studiului. Concluzia studiului a fost ca indicele compozit al sclerozei in placi a fost ameliorat la pacientii cu forma recurenta-remisiva de scleroza in placi, dar nu a schimbat Scala extinsa a dizabilitatii (EDSS), rata de recurenta si leziunile active din creier. REFERINTA:
Arch Iran Med. 2015 Jul;18(7):435-40. doi: 0151807/AIM.008. Impact of Vitamin A Supplementation on Disease Progression in Patients with Multiple Sclerosis. Bitarafan S1, Saboor-Yaraghi A2, Sahraian MA3, Nafissi S4, Togha M5, Beladi Moghadam N6, Roostaei T3, Siassi F7, Eshraghian MR8, Ghanaati H9,Jafarirad S10, Rafiei B9, Harirchian MH11. O scadere semnificativa a nivelului de antioxidanti a fost observata in poliartrita reumatoida.
Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie si autoimuna, in a carei patologie se crede ca sunt implicati radicali liberi foarte agresivi. Au fost studiati 120 de pacienti suferinzi de aceasta boala si 53 de indivizi sanatosi. Toti acesti oameni au fost evaluati si monitorizati pentru mai multi parametri intre care statutul de antioxidant-oxidant, productia de radicali liberi, peroxidarea lipidelor, oxidarea proteinelor si modificarea ADN-ului, precum si nivelele de antioxidanti enzimatici si non-enzimatici. Rezultatele au aratat ca la pacientii cu poliartrita reumatoida exista o productie ridicata de specii de radicali liberi, peroxidarea lipidelor este crescuta, de altfel ca si oxidarea proteinelor. Modificarea ADN-ului este prezenta. Toate acestea, impreuna cu o scadere a capacitatii antioxidante a organismului, duc la un mare stres oxidativ ceea ce poate contribui la distrugerea tesuturilor si cronicizarea acestei boli. |
This section will not be visible in live published website. Below are your current settings (click inside this section to edit the settings): Current Number Of Columns are = 3 Expand Posts Area = 1 Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results AVIZ IMPORTANT:
Acest website trebuie utilizat doar in scopul obtinerii de informatii pentru intelegerea cat mai buna a starii dvs. de sanatate. Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul acestui site trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. Site-ul nostru nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Arhive
Juillet 2024
|