CONSTIPATIA POATE FI CAUZATA DE INTOLERANTE ALIMENTARE!
Cu drag, pentru o sanatate de 5 stele, LILIANA SUCIU Medic, Naturopat, Oncoterapeut & Hidrocolonoterapeut Certificare in nutritie holistica autoimuna Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ, nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. NARINGENINA - O NOUA SUBSTANTA NATURALA ANTICANCEROASA!
Cu drag, pentru o sanatate de 5 stele, LILIANA SUCIU Medic, Naturopat, Oncoterapeut & Hidrocolonoterapeut Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ, nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. LEGATURA DINTRE DERMATITA ATOPICA, CRESTEREA SI DEZVOLTAREA LA COPII
Cu drag, pentru o sanatate de 5 stele, LILIANA SUCIU Medic, Naturopat, Oncoterapeut & Hidrocolonoterapeut Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ, nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. EFECTELE BENEFICE ALE CEAIULUI VERDE IN CAZ DE CANCER DE SAN
Cu drag, pentru o sanatate de 5 stele, LILIANA SUCIU Medic, Naturopat, Oncoterapeut & Hidrocolonoterapeut Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ, nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. 6 MITURI DESPRE VITAMINA D
Cu drag, pentru o sanatate de 5 stele, LILIANA SUCIU Medic, Naturopat & Hidrocolonoterapeut Oncoterapeut & Specialist in nutritie holistica autoimuna *Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ , nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. MAI MULT DE 50% DIN POPULATIE E CARENTATA IN MAGNEZIU! CARE SUNT CONSECINTELE?
Cu drag, pentru o sanatate de 5 LILIANA SUCIU Medic, Naturopat & Hidrocolonoterapeut Oncoterapeut & Specialist in nutritie holistica autoimuna *Informatiile din acest articol sunt furnizate numai in scop informativ , nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. Vitamina D3 și metforminul sunt utilizate pe scară largă la om pentru reglarea metabolismului mineral și respectiv ca și medicament antidiabetic; și ambele au fost demonstrate că au efecte chemopreventive împotriva diferitelor tumori. Acest studiu a fost conceput pentru a investiga potențialele efecte chemopreventive sinergice ale vitaminei D3 și metforminei împotriva dezvoltării neoplaziei precoce de colon în două modele.
REFERINTA:
Cancer Prev Res (Phila). 2015 Feb;8(2):139-48. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0128. Epub 2014 Nov 21. Combined use of vitamin D3 and metformin exhibits synergistic chemopreventive effects on colorectal neoplasia in rats and mice. Li W1, Wang QL2, Liu X2, Dong SH2, Li HX2, Li CY2, Guo LS2, Gao JM2, Berger NA3, Li L4, Ma L5, Wu YJ6. După schimbarea structurii dietetice și a stilului de viață, sindromul metabolic (MetS) a devenit din ce în ce mai frecvent în China, în special la femeile care au profiluri lipidice plasmatice anormale cu niveluri crescute de stres oxidativ.
Vitamina E (VitE) este un antioxidant puternic, care poate fi un factor de protecție împotriva bolilor asociate stresului oxidativ. Acest studiu a investigat efectele a trei doze diferite de suplimente de tocoferol (100 UI / zi, 200 UI / zi, 300 UI / zi) timp de 4 luni la femeile chineze cu MetS.
Studiile au arătat că vitamina D ar putea avea un rol în supraviețuirea in caz de cancer de sân. Această meta-analiză explorează posibilele relații doză-răspuns între nivelele de vitamină D și supraviețuirea globală, permițând diferențe între nivelurile de vitamină D în rândul populațiilor in cadrul diferitelor studii. Studiile referitoare la nivelurile de vitamina D (25-OH-D [25-hidroxivitamina D]) la pacienții cu cancer de sân si supraviețuirea lor au fost identificate prin căutarea în PubMed și Embase. Au fost identificate șase studii cu un număr total de 5984 de pacienți. La sau peste un prag de 23,3 nmol / l, pentru o creștere cu 10 nmol / l, 20 nmol / l sau 25 nmol / l al nivelurilor circulante de 25-OH-D, riscul de mortalitate generală a cancerului mamar a scăzut cu 6%, 12% si respectiv 14%. Constatarile acestui studiu sugereaza ca exista o relatie foarte mare în raportul doza-raspuns între nivelurile de circulatie 25-OH-D si supravietuirea globala la pacientii cu cancer de san. REFERINTA:
Integr Cancer Ther. 2017 May 1:1534735417712007. doi: 10.1177/1534735417712007. [Epub ahead of print] Circulating Vitamin D and Overall Survival in Breast Cancer Patients: A Dose-Response Meta-Analysis of Cohort Studies.Hu K1, Callen DF2, Li J1, Zheng H1. Ne-am propus să analizăm în mod sistematic studiile observaționale care investighează relația dintre nivelele de vitamina D și rinita alergică. Studiile au fost selectate dacă au evaluat relația dintre nivelurile de vitamină D și rinita alergică și au inclus studii care au evaluat alte condiții alergice dacă aceste studii conțineau, de asemenea, date despre rinita alergică.
S-a evaluat incidența si prevalența rinitei alergice in funcție de nivelurile de vitamina D și s-au comparat nivelurile de vitamina D la pacientii cu rinită alergică față de nivelurile oamenilor sănătoși. Au fost selectate 19 studii. Dintre acestea, doar șapte au fost axate exclusiv pe rinita alergică; 10 studii au evaluat celelalte boli alergice precum și rinita alergică; și două studii au evaluat în principal astmul, dar au inclus și date privind pacienții cu rinită alergică. Nivelurile mai scăzute ale vitaminei D au fost asociate cu o prevalență mai mare a rinitei alergice numai la copii. Nivelul mediu al vitaminei D la pacienții cu rinită alergică a fost mai mic decât cel al martorilor doar la copii . CONCLUZII: Valorile anterioare ale vitaminei D nu au fost legate de dezvoltarea rinitei alergice, dar nivelurile mai scăzute ale vitaminei D au fost asociate cu o prevalență mai mare a rinitei alergice doar la copii. Scopul studiului a fost de a evalua efectele clinice ale suplimentării cu antioxidanți la pacienții cu forme severe de psoriazis eritrodermic (EP) și artropatic (PsA). METODE: 58 de pacienți au fost internați, tratați prin protocoale convenționale și repartizați aleatoriu în patru grupuri. Grupurile EP1 și PsA1 au fost suplimentate cu coenzima Q (10) (acetat de ubiquinonă, 50 mg / zi), vitamina E (alfa-tocoferol natural, 50 mg / zi) și seleniu (sare aspartat, 48 mug / zi) dizolvat în lecitina timp de 30-35 de zile. Grupurile EP2 și PsA2 (placebo) au primit lecitină din soia. Condițiile clinice au fost evaluate prin parametrii de severitate. REZULTATE: Suplimentarea a determinat o îmbunătățire semnificativă a condițiilor clinice, ceea ce corespunde normalizării mai rapide față de placebo a markerilor de stres oxidativ. CONCLUZIE: Suplimentarea cu antioxidanții coenzima Q10, vitamina E și seleniu ar putea fi fezabilă pentru managementul pacienților cu forme severe de psoriazis. REFERINTA:
Nutrition. 2009 Mar;25(3):295-302. doi: 10.1016/j.nut.2008.08.015. Epub 2008 Nov 28. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q(10), vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Kharaeva Z1, Gostova E, De Luca C, Raskovic D, Korkina L. O mare constatare în depresia majoră a fost nivelul scăzut de acid folic din plasmă și din hematii (globulele roșii), care a fost, de asemenea, legat de un răspuns slab la antidepresive. Prezenta anchetă a fost concepută pentru a investiga dacă administrarea concomitentă de acid folic ar intensifica acțiunea antidepresivă a fluoxetinei. 127 pacienți au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie 500 micrograme de acid folic, fie un placebo identic, în plus față de 20 mg fluoxetină zilnic. Toți pacienții au îndeplinit criteriile DSM-III-R pentru depresie majoră și au avut un scor de bază Hamilton Rating Scale (scor de 17 articole) pentru depresie de 20 sau mai mult. S-au efectuat estimări inițiale și la10 săptămâni ale folatului și ale homocisteinei plasmatice. REZULTATE: Pacienții care au primit folat au prezentat o creștere semnificativă a acestuia în plasmă. Acest lucru a fost mai mic la bărbați decât la femei. Homocisteina plasmatică a fost semnificativ scăzută la femei cu 20,6%, dar nu a existat o schimbare semnificativă la bărbați. În general, a existat o îmbunătățire semnificativ mai mare a grupului fluoxetin plus acid folic. Un procent de 93,9% dintre femei, care au primit suplimentul cu acid folic, au prezentat un răspuns bun (> 50% reducere a punctajului) comparativ cu 61,1% dintre femeile care au primit placebo (P <0,005). Opt (12,9%) pacienți din grupul fluoxetin plus acid folic au raportat simptome posibil sau probabil legate de medicație, în timp ce în grupul tratat cu fluoxetină plus placebo 19 (29,7%) au raportat astfel de simptome (P <0,05). LIMITĂRI ȘI CONCLUZII: Acidul folic este o metodă simplă de îmbunătățire a acțiunii antidepresive a fluoxetinei și, probabil, a altor antidepresive. Acidul folic trebuie administrat în doze suficiente pentru a scădea homocisteina din plasmă. Bărbații au nevoie de o doză mai mare de acid folic pentru a obține acest lucru decât femeile, dar este nevoie de mai multă muncă pentru a stabili doza optimă de acid folic. În plus, studiile disponibile sugereaza ca acidul folic are fie proprietati antidepresive sau ca poate actiona ca un agent pentru amplificarea unui tratament antidepresiv standard. REFERINTE:
J Affect Disord. 2000 Nov;60(2):121-30. Enhancement of the antidepressant action of fluoxetine by folic acid: a randomised, placebo controlled trial. Coppen A1, Bailey J. Hum Psychopharmacol. 2004 Oct;19(7):477-88.Folic acid: neurochemistry, metabolism and relationship to depression. Paul RT1, McDonnell AP, Kelly CB. Stresul oxidativ este definit ca si o disturbare a echilibrului dintre productia de specii reactive de oxigen (care sunt generate de radicalii liberi) si apararea antioxidanta. Pacientii cu boala parodontala se pare ca au un nivel mai ridicat de stres oxidativ si astfel exista o productie mai mare de radicali liberi, precum si o capacitate antioxidanta redusa. Rolul acesteia este de a neutraliza radicalii liberi. Coenzima Q10 actioneaza ca si un antioxidant endogen, iar concentratia sa crescuta in gingiile bolnave suprima in mod eficient inflamatia parodontala avansata. A existat o imbunatatire semnificativa a tuturor parametrilor clinici din locurile de testare observate la sfarsitul perioadei de 4 saptamani de tratament cu coenzima Q10. Locurile sangerande la inspectia cu sonda au fost mai mult reduse in grupul de testare decat in grupul de control. Se poate spune ca coenzima Q10 poate sa ofere un efect benefic asupra parodontitei atunci cand este utilizata ca si adjuvant la chiuretajul dentar. REFERINTA:
J Indian Soc Periodontol. 2014 Jul;18(4):461-5. doi: 10.4103/0972-124X.138690. A comparative evaluation of topical and intrasulcular application of coenzyme Q10 (Perio Q™) gel in chronic periodontitis patients: A clinical study. Sale ST1, Parvez H1, Yeltiwar RK1, Vivekanandan G1, Pundir AJ1, Jain P1. Acest studiu este randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, la 96 de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani care au prezentat cel putin un simptom al menopauzei. Participantele la studiu au fost alese aleatoriu sa primeasca comprimate care contin extract de seminte de struguri (proantocianidine) cu doze mici (100 mg / zi) sau doza mare (200 mg / zi) sau placebo timp de 8 saptamani. Simptomele lor de menopauza au fost evaluate folosind Menopauza Health-Related Quality of Life Chestionar, Scala de anxietate si depresie din spital si Scala insomniei Atena inainte, la 4 si la 8 saptamani dupa tratament. S-au masurat, de asemenea, compozitia corporala si parametrii cardiovasculari. REZULTATE: Un total de 91 femei (95%) au completat studiul. Următoarele modificari semnificative au fost observate pe parcursul studiului:
Consumul a unor comprimate din extract de samburi de struguri care contin proantocianidine fie in doze mici (100 mg/zi) sau in doze mari (200 mg/zi) timp de 8 saptamani a dus la urmatoarele rezultate : proantocianidinele din semintele de struguri sunt eficace in ameliorarea simptomelor fizice si psihologice ale menopauzei, in acelasi timp cu cresterea masei musculare si reducerea tensiunii arteriale la femeile de varsta mijlocie. REFERINTA:
Menopause. 2014 Sep;21(9):990-6. doi: 10.1097/GME.0000000000000200. Effects of grape seed proanthocyanidin extract on menopausal symptoms, body composition, and cardiovascular parameters in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study.Terauchi M1, Horiguchi N, Kajiyama A, Akiyoshi M, Owa Y, Kato K, Kubota T. Rezveratrolul inhiba cresterea in vitro a celulelor carcinomului ovarian prin scaderea metabolismului glucozei si prin inducerea atat a autofagiei (distrugerea celulelor) cat si a apoptozei (moartea celulara). In studiul actual, s-au investigat efectele metabolice si terapeutice ale rezveratrolului in vivo.
Soarecii au fost tratati cu cisplatin, rezveratrol sau cu medicament in monoterapie. Marimea tumorii si activitatea ei au fost evaluate utilizand imagistica intregului corp. Efectul rezveratrolului asupra absorbtiei de glucoza in vivo a fost determinat utilizand tomografia cu emisie de micro-pozitroni. Pentru a determina daca rezveratrolul ar putea inhiba re-cresterea tumorii, soarecii purtatori de tumori au fost tratati cu cisplatin, urmat fie de resveratrol in doza zilnica, fie de alt medicament (vehicul) in monoterapie. Rezultatele vorbesc de la sine. La soarecii tratati cu rezveratrol si cisplatin s-a gasit o cantitate tumorala semnificativ redusa comparativ cu animalele de control. Soarecii tratati cu rezveratrol au demonstrat o scadere semnificativa a absorbtiei tumorale a glucozei in comparatie cu martorii. Dupa tratamentul cu cisplatin, doza de resveratrol "de intretinere" a determinat supresia re-cresterii tumorale in comparație cu soarecii care au primit vehicul in monoterapie. In concluzie: Tratamentul cu rezveratrol inhiba absorbtia glucozei si are un efect antineoplazic semnificativ intr-un model preclinic de soarece cu cancer ovarian. Tratamentul cu rezveratrol suprima regenerarea tumorii dupa terapia cu cisplatin, sugerand ca acest agent are potentialul de a prelungi supravietuirea fara boala. Cancer 2016;122:722-729. © 2015 American Cancer Society. Acest studiu este realizat pe porcii de Guinea. S-a demonstrat ca activitatea unei anumite enzime foarte importante in metabolizarea colesterolului din ficat este diminuata la porcii de Guinea care sufera de deficienta de vitamina C. Acest lucru duce la incetinirea transformarii colesterolului in acizi biliari si cauzeaza astfel acumularea colesterolului in ficat, plasma si artere avand, printre altele, urmatoarele consecinte destul de grave: prelungirea timpului de injumatatire a colesterolului, cresterea formarii calculilor (''pietrelor'') in vezica biliara precum si schimbari ateromatoase (aterosclerozice) la nivel de artere coronare. Mijloacele cele mai eficiente pentru prevenirea acestor modificari sunt dozele de vitamina C care asigura niveluri maxime de stabilitate ale ascorbatului (vitaminei C) in tesuturi. La majoritatea persoanelor hipercolesterolemice cu un nivel scazut de vitamina C, administrarea acidului ascorbic in doze de 500-1000 mg pe zi scade concentratia totala a colesterolului in plasma sanguina. Acest efect poate fi intarit prin administrarea simultana de sechestranti de acizi biliari, cum ar fi colestiramina sau pectina. In orice forma de terapie hipercolesterolemica (dietetica si / sau farmacologica), trebuie sa se asigure o aprovizionare adecvata cu vitamina C in doze capabile sa creeze niveluri de echilibru a ascorbatului în tesuturile umane. REFERINTA:
Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1982;23:137-52. Vitamin C in the control of hypercholesterolemia in man. Ginter E, Bobek P, Kubec F, Vozár J, Urbanová D. Dieta umana contine cantitati scazute de acizi grasi polinesaturați omega-3 (PUFA) si cantitati mari de acizi grasi polinesaturati omega-6, despre care s-a raportat ca contribuie la incidenta cancerului. Studiile epidemiologice au aratat ca un consum ridicat de ulei de peste sau de omega 3 a redus riscul de cancer de colon, pancreatic si endometrial. Acizii grasi polinesaturati Omega 3 din care face parte acidul docosahexaenoic (DHA), prezinta activitati anticanceroase prin inducerea apoptozei (moartea celulara) unor celule canceroase umane fara a produce toxicitate impotriva celulelor normale. DHA prezinta un efect inhibitor variabil asupra cresterii celulelor canceroase, in functie de proprietatile moleculare ale celulelor si de gradul de malignitate. Mai mult, DHA a imbunatatit eficacitatea medicamentelor anticanceroase prin cresterea consumului de medicamente si prin suprimarea cailor de supravietuire a celulelor canceroase. REFERINTA:
Int J Mol Sci. 2016 Aug 3;17(8). pii: E1257. doi: 10.3390/ijms17081257. Docosahexaenoic Acid Induces Oxidative DNA Damage and Apoptosis, and Enhances the Chemosensitivity of Cancer Cells. Song EA1, Kim H2. Boala parodontala este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate din lume si este cauza principala a pierderii dintilor la populatia adulta. Cele doua subdiviziuni majore sunt gingivita in care boala este limitata la gingie si parodontita in care boala este prezenta atat in tesuturile gingivale, cat si in tesuturile parodontale. Parodontoza este o boala inflamatorie si progresiva care afecteaza tesutul conjuctiv din jurul dintilor al carui rol, intre altele este de a sustine dintii. Ea este acompaniata de disbioza, adica o modificare a echilibrului florei microbiene bucale, de o dereglare a raspunsului imunitar (inflamatie cronica), de stres oxidativ, de distrugerea periodontiului si de pierderea dintilor. Stresul oxidativ este definit ca si o disturbare a echilibrului dintre productia de specii reactive de oxigen (care sunt generate de radicalii liberi) si apararea antioxidanta. Pacientii cu boala parodontala se pare ca au un nivel mai ridicat de stres oxidativ si astfel exista o productie mai mare de radicali liberi, precum si o capacitate antioxidanta redusa. Rolul acesteia este de a neutraliza radicalii liberi. Deficitul de acid ascorbic a fost dovedit a fi un factor de conditionare in dezvoltarea gingivitei. Atunci cand oamenii consuma diete deficitare in acid ascorbic, exista o cresterea a edemului, a rosetii si a gradului de inflamatie a gingiilor. Aceste modificari au fost atribuite unei deficiente a producerii de colagen din vasele de sange gingivale. REFERINTA:
J Theor Biol. 1984 May 21;108(2):163-71. The role of ascorbic acid deficiency in human gingivitis--a new hypothesis. Nakamoto T, McCroskey M, Mallek HM. Acest studiu cuprinde 2 experimente: unul in care a fost utilizata Coenzima q10 si unul fara Coenzima q10. In grupul care a primit acest antioxidant, doza administrata afost de 0.57 mg/zi ca si supliment. Dupa un tratament de 6 saptamani, animalele au fost sacrificate, iar sangele si ficatul lor analizate. A fost demonstrat faptul ca o dieta alimentara bogata in grasime creste nivelul colesterolului atat in sange cat si in ficat, in ambele cazuri, atat in grupul la care a fost administrata conezima Q10 cat si la animalele care nu au avut aceasta suplimentare! Tratamentul cu atorvastatina (un medicament importiva hipercolesterolemiei) impreuna cu Coenzima Q10 a ameliorat parametrii biochimici, functia hepatica si respiratia mitocondriilor la sobolanii suferinzi de hipercolesterolemie. Studiile au concluzionat ca, administrarea combinata a atorvastatinei si a Coenzimei q10 imbunatateste parametrii biochimici, functia hepatica si respiratia mitocondriala la sobolanii cu hipercolesterolemie. Acest efect benefic al CoQ10 trebuie sa fie combinat cu tratamentul cu statine la pacientii cu un nivel ridicat de colesterol. REFERINTA:
Lipids Health Dis. 2014 Jan 25;13:22. doi: 10.1186/1476-511X-13-22. Coenzyme Q10 supplementation improves metabolic parameters, liver function and mitochondrial respiration in rats with high doses of atorvastatin and a cholesterol-rich diet. Jiménez-Santos MA1, Juárez-Rojop IE, Tovilla-Zárate CA, Espinosa-García MT, Juárez-Oropeza MA, Ramón-Frías T, Bermúdez-Ocaña DY, Díaz-Zagoya JC. Distributia geografica a cancerului de colon este similara distributiei geografice istorice a rahitismului. Cele mai mari rate de deces cauzate de cancerul de colon se intalnesc in zone cu prevalenta ridicata a rahitismului - regiunile cu deficienta de raze ultraviolete pe timp de iarna, in general datorita unei combinatii dintre zonele de latitudine ridicata sau moderata ridicata si o poluare a aerului datorata unui continut ridicat de sulf. Distributia geografica a ratelor mortalitatii la cancerul de colon evidentiaza rate de mortalitate semnificativ scazute la latitudini mici în Statele Unite si rate semnificativ mai mari in nord-estul industrializat. Nord-estul Americii are o combinatie de latitudine, clima si poluare a aerului care impiedica orice sinteza a vitaminei D pe timpul iernii care dureaza aproximativ 5 luni. Ratele mortalitatii la cancerul de san la femeile albe cresc, de asemenea, pe masura ce ne distantam de ecuator si sunt cele mai ridicate in zonele cu ierni lungi. S-a dovedit ca rata de incidenta a cancerului de colon este invers proportionala cu aportul de calciu. Aceste constatari, care sunt in concordanta cu rezultatele de laborator, indica faptul ca cele mai multe cazuri de cancer de colon pot fi prevenite cu aport regulat de calciu la o doza de 1.800 mg pe zi, intr-un context alimentar, care include 800 UI pe zi (20 micrograme) de vitamina D3. REFERINTA:
Ann N Y Acad Sci. 1999;889:107-19. Calcium and vitamin D. Their potential roles in colon and breast cancer prevention. Garland CF1, Garland FC, Gorham ED. In acest studiu au fost evaluate densitatea minerala osoasa si dieta profesorilor de la Govt. College of Home Economics in Lahore. Studiul a cuprins 50 profesori cu varste intre 30 si 60 ani. Aproximativ 46% dintre ei au avut nivelul densitatii minerale osoase intre -2.58 si -4.0. Cauza acestei densitati atat de scazute nu a fost varsta, ci stilul de viata sedentar si lipsa constientizarii importantei exercitiilor fizice in raport cu sanatatea osoasa. In plus, aporturile de vitamine si minerale necesare unei bune sanatati osoase, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul si vitamina D, au fost inferioare celor recomandate pentru majoritatea oamenillor participanti la acest studiu. REFERINTA:
Pak J Med Sci. 2015 Jul-Aug;31(4):970-4. doi: 10.12669/pjms.314.8433. Bone mineral density and diet of teachers of College of Home Economics at Lahore. Javed Z1, Imam SF2, Imam N3, Saba K4, Bukhari MH5. Factorii nutritionali si deficientele nutritionale au fost asociate in mod repetat cu tulburarile cognitive. Mai multe studii au raportat o asociere intre consumul antioxidantilor proveniti din dieta sau suplimente si protectia data de ei contra declinului functiilor cognitive si a dementiei. Mai multe studii observationale arata ca deficientele in mai multe vitamine B au fost asociate cu disfunctii cognitive Mai recent au fost studiate hiperhomocistenemia si deficientele de acid folic (B9) si cobalamina (B1) ca si potentiali determinanti ai tulburarilor cognitive, ai dementei si a bolii Alzheimer. Un numar mic de studii au aratat si legatura dintre consumul de macronutrienti si functia cognitiva sau dementia. Printre altele, consumul acizilor grasi esentiali si a colesterolului au primit o atentie deosebita. Majoritatea studiilor au demonstrat un rol protector al acizilor grasi mono si polinesaturati contra declinului cognitiv si a bolii Alzheimer. REFERINTA:
Brain Res Bull. 2006 Mar 15;69(1):1-19. Epub 2005 Nov 21. Nutritional factors, cognitive decline, and dementia.Del Parigi A1, Panza F, Capurso C, Solfrizzi V. Studiile epidemiologice au aratat ca carenta in vitamina D ar fi asociata cu procesul de imbatranire si cu cancerul de colon, dar mecanismele biologice de la baza ale acestor procese nu sunt inca cunoscute.
Bolile inflamatorii intestinale reprezinta unul dintre factorii de risc pentru cancerul de colon. Acest studiu investigheaza daca carenta in vitamina D are un impact pe celulele din colon la soarecii de 10 luni. Rezultatele au aratat ca, soarecii care prezinta o carenta in vitamina D au dezvoltat o inflamatie significativa la nivel de colon, incluzand scurtarea lungimii colonului, o structura musculara mai subtire si dezorganizata si o infiltrare cu celule inflamatorii. Prejudiciile aduse ADN-ului, senescenta celulara si producerea unor substante inflamatorii denumite citokine asociate cu procesul de degenerare, sunt factori care au crescut semnificativ la soarecii care au prezentat o carenta in vitamina D. Mai mult decat atat, nivelul speciilor reactive de oxigen au crescut de asemenea semnificativ, in timp ce expresia genelor antioxidante a scazut. Toate aceste rezultate, luate impreuna, au demonstrat ca deficitul in 1,25 (OH) 2D3 poate induce inflamatia colonului, care la randul ei poate rezulta din cresterea stresului oxidativ si din deteriorarea ADN-ului. Ulterior, se induce senescenta celulara si supraproductia de factori care se secreta datorita acestui proces de senescenta. 1,25 (OH) 2D3 poate juca un rol important in prevenirea dezvoltarii si a progresiei inflamatiei colonului si a cancerului de colon. Suplimentarea cu 200 micrograme/zi a fost evaluata intr-un studiu dublu-orb, randomizat si controlat placebo. Intentia a fost sa se testeze sarcina virala cu virusul HIV1 si numarul CD4 (o forma de globule albe) dupa 9 luni de administrare a seleniului.
REZULTATE: Din cei 450 de pacienti seropozitivi care au participat la studiu, 262 au inceput consumul de seleniu si 174 l-au terminat dupa 9 luni. Nu a fost depistata nici o reactie adversa. Concentratia serica de seleniu a crescut considerabil la pacientii care au utilizat suplimentele, dar nu la cei care au consumat placebo si ca nivele mai ridicate de seleniu sunt asociate cu scaderea incarcaturii virale HIV 1 si cu cresterea numarului de CD4. Pacientii la care nivelul de seleniu a fost mai mic decat 26.1 microg/L au avut o slaba reactie la tratament, o incarcatura virala mai mare si un numai scazut de CD4. In contrast, cei care au urmat suplimentarea cu seleniu, si a caror nivel seric a fost mai mare decat 26.1 microg/L, au demonstrat un raspuns mai mare la tratament, fara schimbare in incarcatura virala si o crestere a numarului leucocitelor CD4. CONCLUZII: Suplimentarea zilnica cu seleniu poate suprima progresia incarcaturii virale cu HIV1 si ameliorarea numarului leaucocitelor CD4. Aceste rezultate arata ca suplimentarea cu seleniu poate fi utilizata ca si o terapie adjuvanta sigura, simpla si ieftina in cadrul infectiei cu HIV. REFERINTA: Arch Intern Med. 2007 Jan 22;167(2):148-54. Suppression of human immunodeficiency virus type 1 viral load with selenium supplementation: a randomized controlled trial. Hurwitz BE1, Klaus JR, Llabre MM, Gonzalez A, Lawrence PJ, Maher KJ, Greeson JM, Baum MK, Shor-Posner G, Skyler JS, Schneiderman N. Melatonina poseda proprietati antioxidante, de captare a radicalilor liberi si de stimulare a functiilor imune prin cresterea activitatii fibroblastelor si prin regenerarea osului. . Scopul acestui studiu a fost de a examina posibilele legaturi dintre nivelurile salivare de melatonina si severitatea bolii parodontale cu ajutorul indicelui parodontal comunitar (IPC). METODE: 37 de pacienti cu diferite grade de boala parodontala au fost studiati. Au fost masurate la fiecare pacient concentratiile plasmatice si salivare ale melatoninei (prin radioimunotestare), raportul melatonina salivara / melatonina plasmatica si nivelul indicelui parodontal. REZULTATE: Datele au aratat ca exista o corelatie semnificativa intre raporturile indicelui parodontal comunitar (IPC) si nivelele salivare/plasmatice ale melatoninei. Mai mic este nivelul de melatonina, mai grav este indicele parodontal. Aceasta constatare sugereaza ca melatonina poate actiona ca un protector impotriva radicalilor liberi produsi de bolile parodontale inflamatorii. CONCLUZII: Nivelul melatoninei din saliva variaza in functie de gradul bolii parodontale. Mai mult creste gradul de gravitate a bolii parodontale, mai mult scade nivelul de melatonina din saliva, ceea ce indica faptul ca melatonina poate actiona pentru a proteja organismul de agresiunea externa bacteriana. Prin urmare, melatonina poate fi un tratament potential valoros in tratamentul bolilor parodontiului. REFERINTA:
J Periodontol. 2006 Sep;77(9):1533-8. Relationship between salivary melatonin and severity of periodontal disease. Cutando A1, Galindo P, Gómez-Moreno G, Arana C, Bolaños J, Acuña-Castroviejo D, Wang HL. |
This section will not be visible in live published website. Below are your current settings (click inside this section to edit the settings): Current Number Of Columns are = 3 Expand Posts Area = 1 Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results AVIZ IMPORTANT:
Acest website trebuie utilizat doar in scopul obtinerii de informatii pentru intelegerea cat mai buna a starii dvs. de sanatate. Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul acestui site trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. Site-ul nostru nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Arhive
Juillet 2024
|