Boala parodontala este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate din lume si este cauza principala a pierderii dintilor la populatia adulta. Cele doua subdiviziuni majore sunt gingivita in care boala este limitata la gingie si parodontita in care boala este prezenta atat in tesuturile gingivale, cat si in tesuturile parodontale. Parodontoza este o boala inflamatorie si progresiva care afecteaza tesutul conjuctiv din jurul dintilor al carui rol, intre altele este de a sustine dintii. Ea este acompaniata de disbioza, adica o modificare a echilibrului florei microbiene bucale, de o dereglare a raspunsului imunitar (inflamatie cronica), de stres oxidativ, de distrugerea periodontiului si de pierderea dintilor. Stresul oxidativ este definit ca si o disturbare a echilibrului dintre productia de specii reactive de oxigen (care sunt generate de radicalii liberi) si apararea antioxidanta. Pacientii cu boala parodontala se pare ca au un nivel mai ridicat de stres oxidativ si astfel exista o productie mai mare de radicali liberi, precum si o capacitate antioxidanta redusa. Rolul acesteia este de a neutraliza radicalii liberi. Deficitul de acid ascorbic a fost dovedit a fi un factor de conditionare in dezvoltarea gingivitei. Atunci cand oamenii consuma diete deficitare in acid ascorbic, exista o cresterea a edemului, a rosetii si a gradului de inflamatie a gingiilor. Aceste modificari au fost atribuite unei deficiente a producerii de colagen din vasele de sange gingivale. REFERINTA:
J Theor Biol. 1984 May 21;108(2):163-71. The role of ascorbic acid deficiency in human gingivitis--a new hypothesis. Nakamoto T, McCroskey M, Mallek HM. La section commentaire est fermée.
|
AVIZ IMPORTANT:
Acest website trebuie utilizat doar in scopul obtinerii de informatii pentru intelegerea cat mai buna a starii dvs. de sanatate. Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul acestui site trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. Site-ul nostru nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Arhive
Août 2017
|