Pacientii diagnosticati cu sindrom de fibromialgie au o secretie de melatonina mai scazuta in timpul orelor de intuneric decat subiectii sanatosi. Acest lucru poate contribui la afectarea somnului pe timpul noptii, la aparitia oboselii in timpul zilei si la schimbarea perceptiei durerii. Sindromul fibromialgic este o afectiune cronica complexa care provoaca durere pe scara larga si o varietate de alte simptome. El produce durere in tesuturile moi situate in jurul articulatiilor de-a lungul corpului.
Sindromul fibromialgic are etiologie necunoscuta si fiziopatologia lui nu este pe deplin inteles. Cu toate acestea, anomalii in ritmul circadian ale profilurilor hormonale si ale citokinelor au fost observate in aceasta tulburare. Mai mult decat atat, exista raportari de deficit de serotonina, melatonina, cortizol si citokine la pacientii afectati de acest sindrom, hormoni care sunt pe deplin reglementati de ritmul circadian. Melatonina, hormonul primar al glandei pineale regleaza ritmul circadian al organismului si in mod normal, nivelul sau incepe sa creasca de la mijlocul serii pana tarziu, ramane ridicat pentru cea mai mare parte a noptii ca apoi, sa scada pana dimineata. Pacientii diagnosticati cu sindrom de fibromialgie au o secretie de melatonina mai scazuta in timpul orelor de intuneric decat subiectii sanatosi. Acest lucru poate contribui la afectarea somnului pe timpul noptii, la aparitia oboselii in timpul zilei si la schimbarea perceptiei durerii. Studiile au aratat modificarea ritmului diurn normal de cortizol, cu valori serice crescute ale acestuia seara, la pacientii cu fibromialgie. Astfel, din cauza nivelului perturbat al secretiei de cortizol pot sa apara mai multe simptome ale fibromialgiei. Mai mult decat atat, niveluri perturbate de citokine au fost de asemenea raportate la pacientii fibromialgici. Prin urmare, ritmul circadian poate fi un factor important in fiziopatologia, diagnosticul si tratamentul fibromialgiei. Acest articol exploreaza modelul circadian al anomaliilor la pacientii fibromialgici, deoarece acest lucru ar putea contribui la o mai buna intelegere a rolului de variatie a simptomelor de fibromialgie si a posibilei sale relatii cu variatiile circadiene ale melatoninei, cortizolului, citokinelor si a nivelelor de serotonina. REFERINTA: Indian J Biochem Biophys. 2011 Apr;48(2):82-7. Abnormality of circadian rhythm of serum melatonin and other biochemical parameters in fibromyalgia syndrome. Mahdi AA1, Fatima G, Das SK, Verma NS. La section commentaire est fermée.
|
AVIZ IMPORTANT:
Acest website trebuie utilizat doar in scopul obtinerii de informatii pentru intelegerea cat mai buna a starii dvs. de sanatate. Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul acestui site trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. Site-ul nostru nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Arhive
Août 2017
|